Hemoroidy są najczęściej występującą przypadłością proktologiczną.

Nauką o hemoroidach i chorobach odbytu oraz odbytnicy jest – proktologia (z greki prōktós oznacza odbyt).

Hemoroidy, czyli guzki krwawnicze ma każdy z nas. Dopiero w sytuacji gdy występuje stan zapalny guzków krwawniczych lub ześlizgnięcie się ich do dołu, mówimy o istniejącej chorobie hemoroidalnej.

Co sprzyja rozwojowi hemoroidów?

  • przewlekłe zaparcia,
  • złe nawyki żywieniowe,
  • zmiany w obrębie tkanki łącznej,
  • nadużywanie środków przeczyszczających,
  • biegunka,
  • ciąża i poród,
  • przedłużone i nadmierne parcie na stolec,
  • choroba hemoroidalna w wywiadzie rodzinnym,
  • siedzący tryb życia.

 

Hemoroidy występują w różnym nasileniu:

Stopień pierwszy – hemoroidy powiększone, widoczne podczas badania proktologicznego, najczęstszym objawem jest krwawienie po oddaniu stolca.

Stopień drugi – hemoroidy wypadają podczas parcia ale cofają się samoistnie, występujące objawy to: uczucie dyskomfortu, krwawienie, sączenie oraz świąd.

Stopień trzeci – hemoroidy wypadają poza odbyt a ich odprowadzenie, wymaga manualnej interwencji, objawami są bóle, krwawienie, świąd, nadmierne wydzielanie śluzu, zabrudzenie bielizny, podrażnienie oraz stan zapalny skóry w okolicy odbytu.

Stopień czwarty – hemoroidy wypadają poza odbyt i nie jest możliwe ich ponowne odprowadzenie, może dojść do niedokrwienia. Główne objawy to krwawienie, sączenie, świąd, zabrudzenie bielizny, ból.

 

Profilaktyka

Czy istnieją sposoby pozwalające na profilaktykę choroby hemoroidalnej?

Tak!

– ważna jest modyfikacja stylu życia, tak by zachować regularny rytm wypróżnień i zapobiegać zaparciom;

– w swoim codziennym jadłospisie, warto ujmować produkty spożywcze bogate w błonnik np. warzywa, owoce, ciemne pieczywo, otręby;

– należy również pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu, pijąc przynajmniej 1,5-2 litrów wody, najlepiej niegazowanej;

– ograniczenia dietetyczne powinny obejmować unikanie spożywania kawy, mocnej herbaty, ostrych przypraw oraz alkoholu.